Ρύζια

 

'Οσπρια

 

Χωρίς Γλουτένη

 

Άλευρα

 

Ξηροί Καρποί

Κοινωνική Ευθύνη

Ανακύκλωση

Διαφημίσεις

Η δυσανεξία τροφίμων είναι μια δυσμενής αντίδραση σε τρόφιμα που δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντίδραση οφείλεται στην μη πέψη / μη απορρόφηση του συγκεκριμένου τροφίμου ή ενός συστατικού. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε άτομο. Τα παραδείγματα είναι δυσανεξία στη λακτόζη, δυσανεξία στη γλουτένη.

Δυσανεξία στη Γλουτένη - Αλλεργία σίτου -

Η γλουτένη είναι πρωτεϊνη του ενδοσπερμίου του σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και τη γλουτελίνη. Στη γλουτένη οφείλεται το φούσκωμα του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, η ζέα, το μονόκοκκο και η σίκαλη. Δημητριακά όπως το ρύζι, καλαμπόκι, κεχρί είναι χωρίς γλουτένη.

Η κοιλιακή πάθηση, είναι πάθηση στην οποία υπάρχει μια χρόνια αντίδραση σε ορισμένες πρωτεϊνικές αλυσίδες, συνήθως καλούμενες ως γλουτένια - glutens-, που βρίσκονται σε μερικά σιτηρά δημητριακών. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την καταστροφή των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση λήψης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Υπάρχει σαφής ένδειξη μιας οικογενειακής τάσης προς την κοιλιακή ασθένεια Περίπου το 5-10% των συγγενών πρώτου βαθμού στους οποίους έχει διαγνωσθεί η ασθένεια, μπορεί να αναπτύξουν την κοιλιακή ασθένεια. Η ασθένεια έχει επιπτώσεις και στα δυο φύλα, και μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία, από την βρεφική ηλικία ή αργότερα - ακόμα κι αν το άτομο έχει καταναλώσει σιτηρά ή προϊόντα σίτου νωρίτερα-. Η αρχή της πάθησης φαίνεται να απαιτεί δύο συστατικα:

  • Γενετική προδιάθεση - δυο συγκεκριμένοι γενετικοί δείκτες, αποκαλούμενοι HLA υποπαράγοντες, είναι παρόντες σε πάνω από το 90% όλων των ατόμων που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη -
  • Κάποιους είδους ώθηση. Η ώθηση μπορεί να είναι περιβαλλοτνική π.χ. υπερέκθεση στο σίτο, πειρστασιακή π.χ. έντονη συναισθηματική πίεση, φυσική π.χ. μια εγχείρηση ή μια εγκυμοσύνη, ή παθολογική π.χ. μια μόλυσνη από ιό.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο - μέχρι σήμερα - το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να θεραπεύσει αποτελεσματικά την κοιλιακή ασθένεια. Αντιθέτως μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς γλουτένη δίνει η δυνατότητα μιας κανονικής υγιείς ζωής. Πρόσθετες βιταμίνες μπορούν να ληφθούν, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλά ο μόνος τρόπος για κάποιον με δυσανεξία στη γλουτένη να αποφύγει την φθορά του λεπτού εντέρου, είναι η διατήρηση μιας διατροφής που δεν περιέχει γλουτένιο.

Συμπτώματα

Δεν υπάρχει κανένας χαρακτηριστικός τύπος ασθενούς. Τα άτομα κυμαίνονται μεταξύ αυτών που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ως και τις ακραίες περιπτώσεις όπους ασθενείς εμφανίζονται στους παθολόγους τους με αέριο, πρηξίματα, διάρροια και απώλεια βάρους.

Μεταξύ αυτών των δύο άκρων, μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων είναι

  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Στεατόρροια
  • Κοιλιακοί πόνοι
  • Υπερβολικά αέρια
  • Ανεπάρκεια βιταμινών
  • Ανεπάρκεια σιδήρου
  • Χρόνια κόπωση
  • Αδυναμία
  • Απώλεια Βάρους
  • Ευπάθεια στα κατάγματα
  • Οιδήματα

ενώ στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ανάπτυξη
  • Χλωμάδα
  • Οξυθυμία
  • Ανικανότητα στην συγκέντρωση
  • Πολύ αδυνατισμένοι γλουτοί
  • Διάρροια

Επιπλέον, ερπειτοειδής δερματίτιτα με έντονες αναφυλαξίες, σχετίζεται με την κοιλιακή πάθηση

Το ιδαίτερο χαρακτηριστικό της κοιλιακής πάθησης είναι ότι ποτε το σύνολο των συμπτωμάτων δεν είναι ίδιο μεταξύ δύο ατόμων.

Η εταιρεία μας, σε συνεργασία με το μεγαλύτερο εργοστάσιο ζυμαρικών χωρίς Γλουτένη - Sam Mills - δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη Γλουτένη, να μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα σε προσιτές τιμές.

 

Για να δείτε αναλυτικά τα προϊόντα χωρίς Γλουένη Sam Mills επισκεφτείτε τη σελίδα www.sammills.gr 

 

Share
GreekEnglish (UK)
AKIS by akis.com.gr