Rice

 

Legumes

 

Gluten Free

 

Flour

 

Dry Nuts

Social Responsibility

Recycle

Advertisement

Gluten Free General Information

Gluten is a protein found of wheat, (including Kamut and spelt), rye, barley and other related grains. Some people cannot tolerate gluten when it comes in contact with the small intestine. This condition in known as celiac disease. There is also evidence that a skin disorder called dermatitis herpetiformis is associated with gluten intolerance. There are a smaller minority of people who suffer from wheat inteolerance alone and are tolerant to gluten.

In patients with Celiac disease, gluten injures the lining of the small intestine. This injury results in weight loss, bloating, diarrhea, gas, abdominal cramps or vitamin and mineral deficiencies. The exact level at which gluten is harmless for people with Celiac disease is uncertain and controversial. A systematic review in 2008 tentatively concluded that consumption of less than 10mg of gluten per day for Celiac disease patients is unlikely to cause histological abnormalities, although it noted that few reliable studies have been conducted.

The current international Codex Alimentarius standard allows for 20 parts per million of gluten in so-called gluten free foods.

In patients with gluten intolerance or gluten allergy, the symptoms are varied and also respond well to the reduction, severe limiting or removal of gluten from the diet.

Removing gluten from the diet is not easy. Grains are used in the preparation of many foods. It is often hard to tell by an ingredient’s name what may be in it, so it is easy to eat gluten without even knowing it. However, staying on a strict gluten free diet  can dramatically improve the patient’s condition. Since it is necessary to remain on the gluten-free diet throughout life, it will be helpful to review the diet with a registered dietitian.

What about Oats?

Oats deserve special attention and mention. Oats are believed to be safe for patients with celiac disease, although this was not always the case. The problem with oat products lies not in the grain but in the manufacturing process. When oats are processed in the same facilities as wheat, Cross-contamination  can occur even with the best cleaning protocol. Oat products can now be found that are not cross contaminated. These may be tried after an initial period of six months to see if they can be tolerated. Most, but not all, patients are able to tolerate pure oat products.

A Gluten-Free Life Diet and Lifestyle!

Eating a gluten-free diet can be a gradual process of learning, though some people simply have sufficient nutritional or cooking experience and have acquired enough knowledge to make a rapid transition. If you are diagnosed as celiac or gluten intolerant, it will most likely be recommended for your overall health and well-being that you make a change in diet as quickly as possible. The transition may be a bit of a learning process, yet once it is acquired, there will be a welcome improvement in health.


 

To learn more about Gluten Free products Sam Mills, please visit www.sammills.gr 

 

 

Share

Γενικές Πληροφορίες

Η δυσανεξία τροφίμων είναι μια δυσμενής αντίδραση σε τρόφιμα που δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντίδραση οφείλεται στην μη πέψη / μη απορρόφηση του συγκεκριμένου τροφίμου ή ενός συστατικού. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε άτομο. Τα παραδείγματα είναι δυσανεξία στη λακτόζη, δυσανεξία στη γλουτένη.

Δυσανεξία στη Γλουτένη - Αλλεργία σίτου -

Η γλουτένη είναι πρωτεϊνη του ενδοσπερμίου του σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και τη γλουτελίνη. Στη γλουτένη οφείλεται το φούσκωμα του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, η ζέα, το μονόκοκκο και η σίκαλη. Δημητριακά όπως το ρύζι, καλαμπόκι, κεχρί είναι χωρίς γλουτένη.

Η κοιλιακή πάθηση, είναι πάθηση στην οποία υπάρχει μια χρόνια αντίδραση σε ορισμένες πρωτεϊνικές αλυσίδες, συνήθως καλούμενες ως γλουτένια - glutens-, που βρίσκονται σε μερικά σιτηρά δημητριακών. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την καταστροφή των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση λήψης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Υπάρχει σαφής ένδειξη μιας οικογενειακής τάσης προς την κοιλιακή ασθένεια Περίπου το 5-10% των συγγενών πρώτου βαθμού στους οποίους έχει διαγνωσθεί η ασθένεια, μπορεί να αναπτύξουν την κοιλιακή ασθένεια. Η ασθένεια έχει επιπτώσεις και στα δυο φύλα, και μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία, από την βρεφική ηλικία ή αργότερα - ακόμα κι αν το άτομο έχει καταναλώσει σιτηρά ή προϊόντα σίτου νωρίτερα-. Η αρχή της πάθησης φαίνεται να απαιτεί δύο συστατικα:

  • Γενετική προδιάθεση - δυο συγκεκριμένοι γενετικοί δείκτες, αποκαλούμενοι HLA υποπαράγοντες, είναι παρόντες σε πάνω από το 90% όλων των ατόμων που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη -
  • Κάποιους είδους ώθηση. Η ώθηση μπορεί να είναι περιβαλλοτνική π.χ. υπερέκθεση στο σίτο, πειρστασιακή π.χ. έντονη συναισθηματική πίεση, φυσική π.χ. μια εγχείρηση ή μια εγκυμοσύνη, ή παθολογική π.χ. μια μόλυσνη από ιό.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο - μέχρι σήμερα - το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να θεραπεύσει αποτελεσματικά την κοιλιακή ασθένεια. Αντιθέτως μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς γλουτένη δίνει η δυνατότητα μιας κανονικής υγιείς ζωής. Πρόσθετες βιταμίνες μπορούν να ληφθούν, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλά ο μόνος τρόπος για κάποιον με δυσανεξία στη γλουτένη να αποφύγει την φθορά του λεπτού εντέρου, είναι η διατήρηση μιας διατροφής που δεν περιέχει γλουτένιο.

Συμπτώματα

Δεν υπάρχει κανένας χαρακτηριστικός τύπος ασθενούς. Τα άτομα κυμαίνονται μεταξύ αυτών που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ως και τις ακραίες περιπτώσεις όπους ασθενείς εμφανίζονται στους παθολόγους τους με αέριο, πρηξίματα, διάρροια και απώλεια βάρους.

Μεταξύ αυτών των δύο άκρων, μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων είναι

  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Στεατόρροια
  • Κοιλιακοί πόνοι
  • Υπερβολικά αέρια
  • Ανεπάρκεια βιταμινών
  • Ανεπάρκεια σιδήρου
  • Χρόνια κόπωση
  • Αδυναμία
  • Απώλεια Βάρους
  • Ευπάθεια στα κατάγματα
  • Οιδήματα

ενώ στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ανάπτυξη
  • Χλωμάδα
  • Οξυθυμία
  • Ανικανότητα στην συγκέντρωση
  • Πολύ αδυνατισμένοι γλουτοί
  • Διάρροια

Επιπλέον, ερπειτοειδής δερματίτιτα με έντονες αναφυλαξίες, σχετίζεται με την κοιλιακή πάθηση

Το ιδαίτερο χαρακτηριστικό της κοιλιακής πάθησης είναι ότι ποτε το σύνολο των συμπτωμάτων δεν είναι ίδιο μεταξύ δύο ατόμων.

Η εταιρεία μας, σε συνεργασία με το μεγαλύτερο εργοστάσιο ζυμαρικών χωρίς Γλουτένη - Sam Mills - δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη Γλουτένη, να μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα σε προσιτές τιμές.

 

Για να δείτε αναλυτικά τα προϊόντα χωρίς Γλουένη Sam Mills επισκεφτείτε τη σελίδα www.sammills.gr 

 

Share
GreekEnglish (UK)
AKIS by akis.com.gr