Τα όσπρια είναι μια κατηγορία λαχανικών στην οποία ανήκουν τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβίθι, η σόγια και άλλα. Τα όσπρια έχουν διαφορετικό χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν πράσινα με το περικάρπιο τους μετά την αποκοπή τους από το φυτό (φρέσκα).
Ανεξάρτητα από το είδος τους, τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες, ενώ αντίθετα έχουν ηψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες είναι πιθανόν να συμβάλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που διευκολύνον τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και βοηθούν ενατντίον της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης αίματος, γεγονός το οποίο προστατεύει την καρδιά.