Ρύζια

 

'Οσπρια

 

Χωρίς Γλουτένη

 

Άλευρα

 

Ξηροί Καρποί

Κοινωνική Ευθύνη

Ανακύκλωση

Διαφημίσεις

Πληροφορίες Για το Ρύζι

Πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως. Το 50 -66% του πληθυσμού τη γής εξαρτάται από το ρύζι για τη διατροφή του. Το ρύζι δίνει στο σύνολο των ανθρώπων το 20% της ενέργειας, το 13% των πρωτεινών που χρειάζεται ο οργανισμος τους. Για το 50% του πληθυσμού της γης το ρύζι αποτελέι μια πολύ σημαντική πηγή πρόσληψης διατροφικής ενέργειας.

Η καλλιέργεια του ρυζιού υπάρχει από το 6.500 Π.Χ. και συναντάται κυρίως στην Ασία και την Αφρική, άπο όπου προέρχονται και οι δύο βασικές ποικιλίες. Στη Μέση Ανατολή και τη Μεσογειακή λεκάνη εμφανίστηκε γύρω στο 800 Π.Χ, αλλά η καλλιεργήσιμη έκταση ήτνα περιορισμένη. Στη υπόλοιπη Ευρώπη η καλλιέργεια ξεκίνησε μετά το 711 Π.Χ.

Το ρύζι ειναι το τρίτο στον κόσμο σε καλλιεργούμενη έκταση γεωργικό προϊόν, μετά το καλαμπόκι και το σιτάρι. Η παραγωγή του αναποφλοίωτου ρυζιού έφτασε το 2004 τα 600 εκατομύρια τόνους σε όλο το κόσμο. Το αναποφλοίωτο ρύζι δεν θα πρέπει να συγχέεται με το καστανό ρύζι, το οποίο προέρχεται από τη πρώτη εξαγωγή του φλοιού. Το αναποφλοίωτο ρύζι δεν τρώγεται. Είναι η Α' Ύλη που μέσω της αποφλοίωσης παράγουμε το καστανό, το λευκο ή το κίτρινο ρύζι. Το ρύζι διαχωρίζεται σε 3 βασικούς τύπους.

  • Καστανό ή ακατέργαστο. Χρόνος επεξεργασίας 2 περίπου ώρες. Προέρχεται από το πρώτο στάδιο της αποφλοίωσης. Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε βιταμίνες και διατροφική αξία σε σχέση με τα άλλα είδη ρυζιού. Λόγω της μεγάλης διάρκειας βρασίματος, στη σύγχρονη κοινωνία αντικαταστάθηκε από το λευκό και το κίτρινο. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το χρόνο βρασίματος αλλά και με το ότι λάσπωνει, και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Λευκό. Χρόνος επεξεργασίας 6 περίπου ώρες. Πρόκειται για το επόμενο στάδιο από το καστανό ρύζι από το οποίο αφαιρείται με μηχανικά μέσα το πίτουρο του ρυζιού. Το λευκό ρύζι χάνει μεγάλο μέρος των βιταμινών του αλλά στη σύγχρονη κοινωνία έχει κερδίσει έδαφος λόγω της ευκολίας με την οποία βράζει αφού χρειάζεται 7-13 λεπτά (ανάλογα με την ποικιλία)
  • Κίτρινο ρύζι ή ρύζι Υγροθερμικής επεξεργασίας. Χρόνος επεξεργασίας 72 περίπου ώρες. Είανι το ρύζι που συμβιβάζει την ευκολία με τη διατροφική αξία. Το ρύζι βράζει μαζί με τον εξωτερικό του φλοιό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η "αποτύπωση" μέρος των θρεπτικών συστατικών του φλοιού στον εσωτερικό κόκκο. Στη συνέχεια αφού το ρύζι παραμείνει για 36-48 ώρες τουλάχιστον ακολουθείται η ίδια επεξεργασία με το λευκό ρύζι προκειμένου να αφαιρεθεί ο εξωτερικός του φλοιός. Η διαδικασία της Υγροθερμικής επεξεργασίας δίνει τη δυνατότητα στο ρύζι να είναι πάντα σπυρωτό.

Φυτικές Ίνες

Οι Φυτικές Ίνες του ρυζιού μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή έχει συσχετισθεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Κάλιο

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του ισοζυγίου του νερού στον Οργανισμό, για τη λειτουργία των νεφρών, για τα επίπεδα οξύτητας του αίματος, για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και για τη νευρομυϊκή λειτουργία. Ο ρόλος του στη μεταφορά των ηλεκτρικών σημάτων για τη λειτουργία της καρδιάς είναι καθοριστικός.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό των οστών, των πρωτεϊνών και τη σύνθεση λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία νέων κυττάρων. Η έκκριση ινσουλίνης και η λειτουργία της απαιτούν μαγνήσιο. Η ενεργοποίηση των βιταμινών των μυών, η πήξη του αίματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό (ATP), χρειάζονται μαγνήσιο.

Φώσφορος

Ο φώσφορος είναι ανόργανο στοιχείο που είναι σημαντικό για τη δημιουργία δυνατών οστών και δοντιών. Ο φώσφορος είναι επίσης σημαντικός για την απελευθέρωση ενέργειας από τα λίπη, τι πρωτείνες και τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια των μεταβολικών διεργασιών. Συμμετέχει στη σύνθεση του γενετικού υλικού, των κυτταρικών μμβράνων και πολλών ενζύμων.
 

Share

Ρύζι Basmati

 

Το Ρύζι Basmati AKIS είναι το γνωστό σε όλους μας αρωματικό ρύζι. Ιδανικό για πιλάφι και ασιατικές συνταγές.

Διαθέσιμη Συσκευασία: 500 γραμμάρια, 5 - 15 - 25 κιλά

   Διατροφικά Στοιχεία ανά 100g

Ενέργεια 358 Kcal / 1519 Kj
Πρωτεϊνες 8,3 g
Υδατάνθρακες 77 g
Σάκχαρα 0 g
Ολικά Λιπαρά 1,0 g
Κορεσμένα 0,3 g
Μονοακόρεστα 0,3 g
Πολυακόρεστα 0,4 g
Χοληστερόλη 0 mg
Φυτικές Ίνες 1,1 g
Νάτριο 3 mg

 

 

Share

Ρύζι Νυχάκι

Η συγκεκριμένη ποικιλία ανήκει στα μεσόρπερμα ρύζια από τις καλύτερες Ελληνικές ποικιλίες της περιοχής της Λαμίας.

Η διαθέσιμη συσκευασία του είναι 500 γραμμάρια, 5 - 15 -25 κιλά

Διατροφικά Στοιχεία ανά 100g

Ενέργεια 348 Kcal / 1479 Kj
Πρωτεϊνες 6 g
Υδατάνθρακες 78.5 g
Σάκχαρα 0.2 g
Ολικά Λιπαρά 1.1 g
Κορεσμένα 0.4 g
Μονοακόρεστα 0.4 g
Πολυακόρεστα 0.3 g
Χοληστερόλη 0 mng
Φυτικές Ίνες 1.2 g
Νάτριο 9 mg

 

Share

Ρύζι Κίτρινο

Το Ρύζι Κίτρινο AKIS - Υγροθερμικής Κατεργασίας - συμβιβάζει την ευκολία με την διατροφική αξία. Ο χρόνος επεξεργασίας του ξεπερνά τις 72 ώρες. Το κίτρινωπό του χρώμα δημιουργείτε με το «βράσιμο» του αναποφλοίωτου ρυζιού. Με αυτό το τρόπο επεξεργασίας, επιτυχγάνουμε την αποτύπωση μέρος των θρεπτικών συστατικών του φλοιού στο εσωτερικό κόκκο, όσο και την ευκολία στο βράσιμο αφού είναι πάντα σπυρωτό. 

Ιδανικό για πιλάφι.

Διαθέσιμη Συσκευασιά: 500 γραμμάρια, 5 -15 - 25 κιλά

Διατροφικά Στοιχεία ανά 100g

Ενέργεια 351 Kcal / 1489 Kj
Πρωτεϊνες 6.6 g
Υδατάνθρακες 78.9 g
Σάκχαρα 0.3 g
Ολικά Λιπαρά 1.3 g
Κορεσμένα 0.4 g
Μονοακόρεστα 0.45 g
Πολυακόρεστα 0.45 g
Χοληστερόλη 0 mg
Φυτικές Ίνες 2.3 g
Νάτριο 1.1 mg

 

Share

Ρύζι Νυχάκι Ράζα

Το Ρύζι Νυχάκι Ράζα AKIS ανήκει στην κατηγορία των μακρύσπερμων ρυζιών και είναι κατάλληλο για πιλάφι.

Η διαθέσιμη συσκευασία είναι 500 γραμμαρίων, 5 κιλών, 15 και 25 κιλών

Διατροφικά Στοιχεία ανά 100g

Ενέργεια 348 Kcal /1479 Kj
Πρωτεϊνες 6 g
Υδατάνθρακες 78.4 g
Σάκχαρα 0.2 g
Ολικά Λιπαρά 1.1 g
Κορεσμένα 0.3 g
Μονοακόρεστα 0.36 g
Πολυακόρεστα 0.44 g
Χοληστερόλη 0 mg
Φυτικές Ίνες 1.2 g
Νάτριο 9 mg

 

 

Share

Ρύζι Γλασέ

Το Ρύζι Γλασέ AKIS είναι από μεσόσπερμες Ελληνικές ποικιλίες.

Είναι από τις παλιότερες ποικιλίες λευκού ρυζιού και ενδείκνυται για σούπες και γλυκά όπως ρυζόγαλα

Διαθέσιμη συσκευασία: 500 γραμμάρια, 5 -15- 25 κιλά

Διατροφικά Στοιχεία ανά 100g

Ενέργεια 348 Kcal / 1479 Kj
Πρωτεϊνες 6 g
Υδατάνθρακες 78.6 g
Σάκχαρα 0.2 g
Ολικά Λιπαρά 1.1 g
Κορεσμένα 0.4 g
Μονοακόρεστα 0.4 g
Πολυακόρεστα 0.3 g
Χοληστερόλη 0 mg
Φυτικές Ίνες 1.2 g
Νάτριο 9 mg

 

Share

Ρύζι Καρολίνα

Το ρύζι Καρολίνα AKIS είναι από Ελληνικές ποικιλίες λευκού μεσόσπερμου Ρυζιού. Είναι ιδανικό για γεμιστά και σούπες.

Διαθέσιμη Συσκευασία: 500 γραμμάρια, 5-15-25 Κιλά

Διατροφικά Στοιχεία ανά 100g

Ενέργεια 350 Kcal / 1479 Kj
Πρωτεϊνες 6.5g
Υδατάνθρακες 78.7g
Σάκχαρα 0.3g
Ολικά Λιπαρά 1.1g
Κορεσμένα 0.3g
Μονοακόρεστα 0.34g
Πολυακόρεστα 0.46g
Χοληστερόλη 0g
Φυτικές Ίνες 1.2g
Νάτριο 9mg

 

 

Share
GreekEnglish (UK)
AKIS by akis.com.gr